Epilepsi hastaları çocuk sahibi olabilir mi?
Çoğu hasta için epilepsiye sahip olmak çocuk sahibi olmalarını engellememelidir. Tıbbi gelişmeler sayesinde epilepsili kadınların çoğu güvenli bir şekilde çocuk sahibi olabilir. Epilepsili kadınların her yıl yaklaşık 24.000 bebeği oluyor ve bunların çoğu sağlıklı doğuyor.
Epilepsi hastası çocuk doğurur mu?
Gebelikle ilgili şikayetler artabilir. Özellikle planlanmamış gebeliklerde doktora danışmadan ilaç almayı bırakmak yaygın bir hatadır. Böyle bir durum epileptik nöbetleri tetikler ve anne ve çocuk için ölüm riski taşır.
Epilepsi hastalığı babadan çocuğa geçer mi?
Epilepsi hastalığının genetik faktörlerden etkilendiği ve ebeveynlerden çocuklara geçmediği düşünülüyor.
Epilepsi hastalığı cinselliği etkiler mi?
Epilepsi hastalarında cinsel işlev bozukluğunun yaygın olduğu artık biliniyor.
Epilepsi erkeğin çocuğu olur mu?
Epilepsi hastaları çocuk sahibi olabilir.
Epilepsi hastaları evlilik yapabilir mi?
Epilepsi hastaları evlenebilir, çocuk sahibi olabilir, eğitimlerine devam edebilir ve çalışabilirler. İnsanların doktorlarından düzenli güncellemeler ve sosyal destek, evlilik ve çocuk sağlığı konusunda tavsiyeler almaları son derece önemlidir.
Epilepsi kaç yaşına kadar devam eder?
Epilepsi tedavisinde önemli olan, hastanın nöbet geçirip geçirmediğidir. Bazen ömür boyu ilaç almak gerekir. Ancak, çocuklukta başlayan çoğu epilepsi birkaç yıl sürebilir ve tamamen ortadan kalkabilir. JME adı verilen epilepsi, ergenlikte başlar ve yaşam boyu devam eder.
Epilepsi çocuk olur mu?
Çocukluk çağında epilepsi görülme sıklığı erişkinliğe göre iki kat daha fazladır. Bunlar genellikle bazı genetik ve doğuştan gelen hastalıklardan kaynaklanır. Acil servise gelen çocukların yaklaşık %1’inin epileptik nöbetler geçirdiği tahmin edilmektedir.
Epilepsi hastaları yalnız kalabilir mi?
Epilepsi nöbeti geçiren kişi asla yalnız bırakılmamalı, yere yatırılarak zapt edilmemeli ve kontrolsüz hareketler yapması engellenmemelidir.
Epilepsi yüzde kaç engelli?
Sağlık Bakanlığı Epilepsi Sağlık Komisyonu’nun yıllardır yüzde 50 olan raporu yüzde 20’ye düşürüldü.
Epilepsi ilacı ömür boyu sürer mi?
Birincil tip epilepsi çok dirençli değilse, genellikle doğru tanı ve doğru ilaçla 2 ila 5 yıl içinde tamamen kaybolur. Ancak herhangi bir nedenle oluşan epilepside, ne yazık ki ömür boyu ilaç kullanmak gerekir.
Epilepsi ciddi bir hastalık mı?
Epilepsi genellikle ölümcül değildir, ancak kontrol altına alınamayan nöbetler ciddi yaralanmalara veya yaşamı tehdit eden durumlara yol açabilir.
Epilepsi en çok ne tetikler?
Kaygı ve korku gibi durumlar nöbetleri tetikleyebilir. Çok fazla stres altındaysanız ve bu duruma bir çözüm bulamıyorsanız, doktorunuza danışmak ve tavsiye almak önemlidir. Aşırı ve sık alkol tüketimi epilepsi hastalarında nöbetleri tetikleyen faktörlerden biridir.
Epilepsi hastaları nelerden uzak durmalıdır?
Epileptik nöbetleri tetikleyebilecek alkollü içeceklerden kaçınılmalıdır. Kafein içeren kahve, çay ve kakao tüketimi sınırlandırılmalıdır. Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlarla etkileşime giren yiyecekler uzman kontrolünde tüketilmelidir.
Epilepsi nelere engeldir?
Özellikle sık nöbet geçiren epilepsi hastaları pilotluk, dalış, cerrahi, kesici alet ve makinelerle çalışma, yüksek ve tehlikeli yerlerde çalışma gerektiren işler, dağcılık, araç kullanma, itfaiyecilik, silah taşımayı gerektiren polislik işleri ve askerlik gibi bazı işleri yapamayabilirler.
Epilepsi çocuk olur mu?
Çocukluk çağında epilepsi görülme sıklığı erişkinliğe göre iki kat daha fazladır. Bunlar genellikle bazı genetik ve doğuştan gelen hastalıklardan kaynaklanır. Acil servise gelen çocukların yaklaşık %1’inin epileptik nöbetler geçirdiği tahmin edilmektedir.
Epilepsi hastaları neleri yapamaz?
Epilepsi hastaları hangi meslekleri yapamaz? Epilepsi hastaları pilotluk, dalgıçlık, cerrahlık, kesme ve delme makineleriyle çalışma, yüksekte çalışma gerektiren işler, dağcılık, araç kullanma, itfaiyecilik, polislik ve silah kullanmayı gerektiren askerlik gibi mesleklerde çalışamazlar.
Epilepsi bir akıl hastalığı mıdır?
Epilepsi, halk arasında sara hastalığı olarak da bilinir, beynin kısa süreli işlev bozukluğuna bağlı olarak gelişen nörolojik bir hastalıktır.
Epilepsi hastası sezeryan doğum yapabilir mi?
Doğum süresince AED tedavisine düzenli olarak devam edilmelidir. Epilepsili gebelerde vajinal doğumda herhangi bir sakınca yoktur. Ancak literatürde sezaryen doğumun tercih edildiği belirtilmektedir.