Neden marka tescili yaptırmalıyım?
Bir ticari markayı tescil ettirmek, hak sahibinin aynı veya benzer bir tanımlayıcıyı kullanmasını önleyerek hileli kullanım ve intihalden korur. Ticari markanız tescilli değilse, bir rakip bunu tescil edebilir veya benzer bir markayı kullanabilir ve bu da kullanıcıları şaşırtabilir.
Marka ile patent arasındaki fark nedir?
Marka ve patent terimleri doğru anlaşılmalıdır. Marka, her türlü kelime, şekil, harf veya sayıdan oluşan ve şirketlerin mal ve hizmetlerini birbirinden ayırt etme işlevi olan bir işarettir. Patent, teknik buluşları korumak için kullanılan bir terimdir.
Neden patent almalıyız?
Patentin Önemi: Patent belgesine sahip olmak, buluşunuzun izniniz olmadan başkaları tarafından üretilmesini, pazarlanmasını, satılmasını veya ithal edilmesini engeller.
Marka tescili zorunlu mudur?
Marka tescili zorunlu olmasa da, tescil, markaya ilişkin hakları kanıtlamak ve marka ihlallerini önlemek için en önemli araçtır. Tescilli bir marka, sahibine daha kapsamlı koruma sağladığı için, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde marka tescili şiddetle tavsiye edilir.
Tescilsiz marka korunur mu?
Sonuç olarak; Türk hukukunda markaların tescil yoluyla korunması mümkün olmakla birlikte, tescilsiz markaların korumasız bırakılmaması amaçlanmıştır. SMK Md. 6/3 kapsamında tescilli olmayan ve gerekli şartları taşıyan markaların sahiplerinin, önceki kullanım nedeniyle gerçek hak sahipleri olduğu kabul edilmektedir.
Marka tescili şart mı?
Markanın tüm hak ve yükümlülüklerini elde etmek için markayı tescil ettirmeniz gerekir.
Marka patent alınmazsa ne olur?
Buluşunuzu korumak ve bundan kar elde etmek için patent almak önemlidir. Patent verilmezse, fikriniz başkaları tarafından kullanılabilir veya çalınabilir, bu da sizin için maddi zarara yol açabilir. Bu nedenle, yeni bir buluş yaptıysanız, ilk göreviniz bir patent başvurusunda bulunmak olmalıdır.
Marka patent ücreti nedir?
Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvurularında ücret 45,75 lira, marka tescilinde ücret 1121,92 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı başvurularında ücret 12,42 lira olarak belirlendi. Tasarım başvurularında ise ücret 183 lira olarak belirlendi.
Tescil ettirmek ne demek?
Taşınır veya taşınmaz bir şey üzerinde ayni hak tesis edilebilmesi için, söz konusu taşınır veya taşınmaz şeyin tapu siciline kaydı, Sicil adı verilen bir kayıtla yapılır.
Patent olmazsa ne olur?
Patent hakkı edinmeden size ait bir buluşu kullanma özgürlüğüne her zaman sahipsiniz. Patentlenebilir olsun veya olmasın kendi buluşunuzu kullanma hakkına sahip olabilirsiniz, ancak başka birinin buluşunuzu kullanma özgürlüğüne sahip olmasını engellemek için patent başvurusunda bulunulmalıdır.
Patent hakkının faydaları nelerdir?
Patent nedir ve ne işe yarar? Buluşunuzu belirli bir süre koruyabilir. Bu şekilde başkalarının buluşunu izinsiz kullanmasını önleyebilir. Buluşunu ticarileştirebilir. Patent, mucide buluşunu lisanslayarak veya satarak para kazanma fırsatı sunar. … Rekabeti teşvik edebilir.
Patent belgesinin önemi nedir?
Patent, bir buluşa ilişkin haklarınızı kamuya açıklanmadan önce korumanıza olanak tanıyan bir belgedir. Bu değerli belgeye sahip olmak, buluşumuzun iznimiz olmadan üretilmeyeceğini, pazarlanmayacağını, satılmayacağını veya ithal edilmeyeceğini garanti eder.
Marka tescil neden önemli?
Şirketlerin kimliğini yansıtan işaretlerin yasal olarak korunmasına marka tescili denir. Marka tescili, hizmeti veya ürünü benzerlerinden ayırdığı ve ürüne olan güveni sağlamada büyük etkisi olduğu için çok önemli bir konudur.
Şahıs şirketi logo kullanabilir mi?
Özel şirketler tıpkı gerçek kişiler gibi marka tescili için başvuruda bulunabilirler. Tek kişilik işletmeler nominal olarak “şirket” olarak adlandırılsa da, genellikle yasal olarak “şirket” değildirler. Tüzel kişilikleri olmadığından, marka başvurusu “gerçek” bir kişi olarak yapılmalıdır.
Marka tescili olmadan satış yapılır mı?
Hiçbir şey olmaz. Her sabah mağazanızı açabilir, müşterilerinize sunduğunuz hizmeti sunmaya devam edebilir ve şu anda yaptığınız şeyi yapmaya devam edebilirsiniz. Teknik olarak, ticari markanızı tescil ettirmenize gerek yoktur.
Marka tescili ne kadara mal olur?
Tek Sınıf Marka Tescili Toplam MaliyetiHizmet TürüTÜRKPATENT Ücreti | ÜcretToplam MaliyetTek Sınıf Marka Başvuru Ücreti1.630 TL3.425 TLMarka Tescil Belgesi Ücreti (tescil tamamlandığında ödenir)4.020 TL5.820 TLToplam Marka Tescil Maliyeti5.650 TL (KDV dahil)9.
Marka tescilinde nelere dikkat edilmeli?
Marka tescili yaptırırken dikkat edilmesi gereken noktalar: Markanın benzersizliği: Tescil edilecek marka benzersiz olmalıdır. …Markanın tescil edilebilirliği: Tescil edilecek marka yasal standartlara uygun olmalıdır. …Markanın kullanılabilirliği: Marka tescilden sonra da kullanılmalıdır.Daha fazla makale…•2 Nis 2024
Marka tescili nedir açıklayınız?
Marka tescili, bir markayı, ürünü veya hizmeti ilk kimin düşündüğünü ve tescil ettirdiğini kanıtlayan bir belgedir. Günümüzde, markaların korunabilmesi için tescil ettirilmesi gerekir. En yaygın yanlış anlamalardan biri, marka ve patentin aynı anlama geldiğidir.
Marka tescili kaç sene geçerli?
Tescilli bir markanın koruma süresi on yıldır. Koruma süresi, tescil belgesinin düzenlendiği tarihten değil, başvuru tarihinden itibaren başlar (SMK 23/1, MarKHK 40/1). Tescilli markanın yenilenmesi için başvuru, koruma süresinin sona ermesinden önceki altı ay içinde kuruma yapılmalı ve ücreti ödenmelidir (SMK 23/2, MarKHK 41/3).